אקולוגיה הוא ענף בביולוגיה החוקר את יחסי הגומלין בין האורגניזמים השונים לבין סביבתם, ובינם לבין עצמם. עם זאת, רבים משתמשים לעתים קרובות במונח “אקולוגיה” במשמעות של איכות הסביבה או שמירת איכות הסביבה.
ממינוחים אלו נגזר המונח “גינון אקולוגי”. משמעות המונח גינון אקולוגי הוא גינון השומר עד כמה שניתן על איכות הסביבה, תוך שימוש בחומרים אורגנים וניצול מינימאלי של כמויות המים להשקיה.
גינון אקולוגי שומר על איכות הסביבה, ניתן לביצע גם כאשר מבצעים עיצוב מרפסת פנטהאוז, אין צורך בחלל בלתי מוגבל לבצע זאת, ניתן גם על חלל מוגבל.
גינון אקולוגי, מעבר להיותו חסכוני בעלויות (כמויות מים מעטות, חיסכון בחשמל, שימוש במשאבי הטבע ועוד), עוזר לשמור על איכות הסביבה ותורם לא רק לגינה הפרטית שלכם, אלא למדינת ישראל ולכדור הארץ כולו. רק זו סיבה מספיק טובה לתכנן את הגינה שלכם תוך שימוש בגינון האורגני.
גינון אורגני
גינון האורגני הוא למעשה הדרך שלנו לחקות את הטבע – לנסות להתערב כמה שפחות בגידול הגינה ולהשאיר את רוב העבודה לגורמי הטבע: השמש, החרקים, המים ותהליך הצמיחה באדמה, על כל המשתמע מכך. הגינון האקולוגי אמנם דורש השקעה ראשונית גדולה יחסית (בהכנת האדמה, בקניית שתילים, במערכת השקיה מתאימה) אולם את התמורה תקבלו בטווח הרחוק, כאשר הגינה תגדל לבד ותשמור על צבעוניותה ללא התערבות שלכם.
כיצד מקימים גינה אורגנית
ראשית על מנת להקים גינה אורגנית, רצוי לתכנן את הגינה תוך התייחסות לחיסכון במים. יש לתכנן מראש את הגינה לפי סוג האקלים, סוג הקרקע וכמות המים העומדת לרשותכם. יש להשתמש במערכת השקיה חכמה היודעת לספק כמות מים שונה לכל צמח וצמח ולהימנע עד כמה שניתן משתילת דשא (ניתן לשתול דשא סינטטי או להשתמש בחיפויי אבן). תכנון נכון של הגינה על ידי שתילת עצים וצמחים חסכוניים יאפשר חיסכון עצום במים לאורך זמן שכן ברגע שהצמחייה תיקלט, כמויות המים שהיא תצרוך יהיו נמוכים באופן משמעותי מכמויות המים שצורכות גינות רגילות. יצירת שיפועים בגינה או חיפויי אבן מיוחדים המיועדים לכך, תאפשר אגירת מי גשם (ואפילו טל) ותאפשר לעשות בהם שימוש חוזר ולשמור על גינה לחה ועשירה.
גינון אקולוגי דורש הדברה ביולוגית
גינון אקולוגי דורש גם הדברה ביולוגית. בגינון אקולוגי חל איסור על שימוש בחומרי הדברה כימיים מכל סוג שהוא. על כן, אנו משתמשים בטבע כשומר הסף של הצמחים שלנו. כך למשל, בשונה מגינות רגילות, אין בגינות האקולוגיות חלקות שלמות של צמח בודד, משום שמגוון גנטי של גידולים הגדלים יחדיו עמיד יותר בפני מחלות ומזיקים. צמחי התה, התבלינים, השורשים והירקות גדלים יחדיו ומקיימים קשרי גומלין מוצלחים ביניהם.
גינון אקולוגי אינו יכול להתקיים ללא שימוש בקומפוסט. קומפוסט (בעברית רקבובית) הוא כל מה שהיה פעם צומח או חי והתפרק או נרקב על ידי הטבע. הקומפוסט הוא למעשה השלב הראשון בהפיכת החומר האורגני ל”אדמה” שאנו מכירים ודישון הצמחייה בעזרתו מאפשר לצמחים “תפריט” אוכל עשיר יותר, העוזר להם לגדול בריאים וחזקים יותר ומגן עליהם מפני מחלות ומזיקים
פרמטרים נוספים התורמים לגינון אקולוגי הם שתילת צמחי מאכל (תורמים לשמירה על אקלים אקולוגי לגינה), בדיקת סוג האדמה הקיימת (בדיקת עומק האדמה והרכבה למשל עשויים לסייע בתכנון נכון של צמחיית הגינה הנשתלת), חיפוי הגינה בצמחים (שימוש בצמחים משתרכים המגנים על האדמה ושומרים על לחות) ועוד.
הגינון האקולוגי הולך ותופס תאוצה בישראל בשנים האחרונות, אם כי מספר הגינות האקולוגיות הקיימות כיום עדיין נמוך משמעותית יחסית לגינות הרגילות/גינות גג הקיימות. נקודה זו ראויה לציון מתוקף היותה של מדינת ישראל מדינה מדברית, והיא מדגישה את חשיבות הקמתן של הגינות האקולוגיות בארץ.